DEEP-sprekers

DEEP-sprekers
Ik heb een vraag
Ik heb een vraag

Yolanda Onderwater

Biografie  |   Boeken  |   Videos

Hooggevoeligheid is een rode draad door Yolanda’s leven.

De meeste mensen die heel gevoelig zijn kunnen goed observeren en zijn creatief. Zij weten wat er in andere mensen omgaat. Al jarenlang helpt Yolanda veel volwassenen en kinderen in haar praktijk voor paranormale therapie. Het kunnen de toekomstige leraren, leiders, kunstenaars en genezers zijn, die vastlopen in onze hokjes cultuur.

Haar boek “Ik ben hooggevoelig” geeft een kijkje in hoe het voelt om die eigenschap te hebben.

Yolanda, zelf ook hooggevoelig, besloot na 15 jaar werken in Nederland dat het tijd werd om de grenzen te verleggen. Zij had inmiddels haar sporen verdiend als voorzitter van de Landelijke Vereniging Natuurlijke Geneeswijzen en een innerlijk roeping bracht haar naar Indonesië.

Het werd de eerste van vele reizen waarin zij Oost en West verenigt in haarzelf en in haar kijk op spiritueel genezen. Door haar scherpe observaties kreeg zij een reële kijk op het leven en de religie in de Aziatische cultuur. Zij woonde in guesthouses en dook diep onder in het Balinese leven. Op humoristische wijze verzorgt zij lezingen over haar omzwervingen in Indonesië. Bijzonder zijn de verhalen over de Balinese local healers die zij bezocht en waar ze mee samenwerkte.

Onvermijdelijk kwam ook ontwikkelingshulp op haar pad.

Door haar leven in Indonesië zag zij dat veel projecten in een ontwikkelingsland niet altijd vrucht dragen. Om verschillende redenen liepen projecten stuk en/of brachten de bevolking niet wat de ontwikkelingswerker voor ogen had.

Zij signaleerde bij veel hulpverleners de verwarring tussen werken vanuit ego en het hart en vroeg zich af of er in de kern verschil zit tussen het helpen van een individu of een heel land.

Het antwoord op die vraag is even simpel als complex.

En dan komt er een moment waarin ontwikkelingshulp en healing samenkomen. In Sri Lanka helpt Yolanda kinderen die getraumatiseerd zijn door de tsunamie. Dat doet zij door het geven van een grote, indrukwekkende ceremonie waarin de kinderen van het Somawathi House hun stukje aarde ‘helen’ en daarmee zichzelf. Twintig getraumatiseerde kinderen krijgen een individuele behandeling, releasen hun stress en kunnen verder met hun leven.

Dat heeft geleid tot het opzetten van het World Healing Initiative. Een initiatief om hulp te verlenen in gebieden waar een (natuur)ramp de Ziel knakt. Naast materiële hulp en counseling is daar ook hulp nodig om het energieveld van de slachtoffers te herstellen. Samenwerking met lokale healers staat ook daar hoog in het vaandel.

Op dit moment is Yolanda voorzitter van de Stichting Sukacita, werkzaam in Indonesië. Daarvoor woont zij beurtelings half jaar in Nederland en een half jaar in Bali.

Van september tot maart woont Yolanda op Bali.

Rond de kerstdagen geeft zij de mogelijkheid tot een retraite op Bali, Indonesië.