Coach In beweging en motieven /veranderingsprocessen
Anneke Wittermans (1957) coacht mensen in houding, eigenwaarde en veranderingsprocessen. Als katalysator in het proces, zet zij de persoonlijke ontwikkeling duurzaam in beweging. Zij opent nieuwe gezichtspunten, geeft taal en klank aan anders onbespreekbare processen.
Als THD bouwkunde student in 1980 heeft zij de scriptie geschreven over vrouwenbeelden van Çatal Hüyük, Hacilar en de architectuur in vergelijking met Kreta Slangengodin en de Minoïsche architectuur. De kracht van de Turkse vrouw van het platteland , toont, wat wonen in de schoot inhoudt. Deze oerbeelden inspireerde haar in het ontwikkelen van dans.
Sinds 1981 is zij dansdocent. Zij motiveert mensen om te bewegen met reden. Oerdans, Diadans en Stichting Beweegreden heeft zij sindsdien opgericht. Zij beoogt om mensen te trainen om in hun recht te staan, zowel in woord als gebaar.
In het boek Vrijgeven vieren van verbintenissen (ISBN 978.90.8840.0810 Panta Rhei 2012) introduceert Anneke het woord Vrijgeven aan o.a. aan ouders, coaches, mentoren, mantelzorgers, nabestaanden, terminale patiënten en uitvaartbegeleiders.
“Voor mensen die in een veranderingsproces zitten, die worstelen met loslaten, is inzicht over Vrijgeven een verademing. Waar loslaten je met lege handen achterlaat daar geeft Vrijgeven het besef van eigen keus en eigen waarde.”
Anneke Wittermans geeft lezingen en creëert dansvoorstellingen o.a. over vrouw zijn, man zijn, eigenwaarde, samenwerken, vrijgeven. De dansen zijn ontwikkeld om thematiek zichtbaar en bespreekbaar te maken.
Omgaan met verlies : Vrijgeven, vieren van verbintenissen
Cultureel vrouwen erfgoed Verzwegen vrouwen: Godin van Nederland Nehalennia, vrouwe van Schouwen en genoegens
Kinderloos en toch vruchtbaar: Ode aan de laatste van de vrouwen lijn
Wonen in schoot, staan in het lood: ongenoegen over seksualiteit . Roep van Inanna Ontboezemingen over borsten Borstvoeding borstkanker: Oxytocine wisselwerking man/vrouw, Mammae, het voedende principe
Prostaatkanker en beweegreden: `Voorstander: waar sta je voor?’ De lange weg voordat het concept kan komen, toch tellen alle pogingen mee
Ganzenproject Grenzen aangeven gekortwiekt in je ruimte of over je grens getrokken? Team en schoolproject
Mysterie van de bijen: Ronde en kwispeldans van de bijen Van bijen leren we communiceren, samenwerken, synchroniseren, energie zuinig zijn, lichaamsbeheersing, ritme en maat. Bijensterfte , een wereld voedselprobleem. Team en schoolproject.
Omgaan met familiegeheimen
Diadans, stroomlijn en verfijn de dans