DEEP-sprekers

DEEP-sprekers
Ik heb een vraag
Ik heb een vraag

Arthur Tolsma

Biografie  |   Boeken  |   Videos

Op een gegeven moment kom je op de leeftijd om je kennis te delen. Arthur Tolsma (1980) doet dat wat eerder dan de meeste mensen, misschien wordt zijn verhaal daardoor zo gewaardeerd. Van een zeer intensief leven wordt je vroeg wijs.

In 2009, na het winnen van de pitchwedstrijd ‘Bij ons in de BV’ op TV (met deze pitch) zagen 300.000 kijkers hem als een succesvol ondernemer. Maar toen hij vier maanden later bijna failliet ging voelde hij zichzelf eerder een loser. Na een sanering en uiteindelijk de verkoop van zijn bedrijf is hij nu succesvol met het delen van zijn kennis en ervaring, vooral na de publicatie van zijn boek ‘Startups & Downs’. Hij werkt als freelance spreker, coach, trainer en presentator voor een divers publiek: kleine startups, grote multinationals, overheden en incubators, in binnen- en buitenland.

Arthur Tolsma heeft een visie op (onder andere) de volgende thema’s:

Ondernemen & innovatie. Om de grote uitdagingen waar de wereld voor staat aan te pakken is vernieuwing nodig. Uitdagingen op het gebied van klimaatverandering bijvoorbeeld, of energievoorziening. Maar hoe doe je dat; kunnen grote multinationals vernieuwend zijn, of is dat voorbehouden aan kleine startups? Mag je daar geld mee verdienen, of wordt je dan meer een goed doel? En hoe breng je dan zo’n idee op de markt?

Falen & fouten. In Europa kijken we anders naar falen en fouten dan in de VS. We keuren fouten af, praten niet over gefaalde projecten, en spelen mooi weer naar de buitenwereld. Dat is begrijpelijk, maar intern moet je fouten en falen juist bespreekbaar maken, want je kan er zoveel van leren. Zo maak je van een fout een investering in kennis!

Persoonlijk leiderschap. Als ondernemer moet je er 100% voor gaan, keihard werken. Dat moet iedereen die ambitieus is. Maar is dat altijd slim, en beter nog: is dat het waard? Veel ambitieuze mensen met veel potentie lopen vast, want als je téveel wil gaat er iets kapot: je gezondheid, je relatie, de band met je kinderen, of je baan. Hoe ver kan je gaan? Wat is effectief?

Presenteren & pitchen. Als scholier was Arthur het stilste jongetje van de klas, en had een hekel aan spreekbeurten. Nu houdt hij van het spreken, draait hij zijn hand niet om voor een Engelssprekend publiek van 800 man, en helpt hij met presentatietrainingen anderen diezelfde groei te maken. Hij specialiseert zich in de ‘elevator pitch’: de meest moeilijke vorm van de presentatie die slechts 1 tot 3 minuten duurt.

Arthur Tolsma