DEEP-sprekers

DEEP-sprekers
Ik heb een vraag
Ik heb een vraag

Martin Blokker

Biografie  |   Boeken  |   Videos

LEIDERSCHAPSVAARDIGHEDEN IN DE 21E EEUW

Het onverenigbare verenigen

De eisen die de 21e eeuw stelt aan leiders, managers, ondernemers en medewerkers zitten vol met tegenstrijdigheden die nieuw zijn. Klanten hebben tegenwoordig andere wensen, medewerkers willen autonomie, resultaten behaald in het verleden zijn geen garantie voor de toekomst of groei en oplossingen die altijd werkten hebben hun kracht verloren. Kortom je moet jezelf steeds opnieuw uitvinden.

Het zijn eisen die steeds meer lijken op topsport en een beroep doen op andere vaardigheden dan die we geleerd hebben. Alleen je werk doen is niet voldoende, want daarnaast vraagt het continue investeren in het ontwikkelen van jezelf. En dat is een baan op zich. Resultaatgericht gericht zijn (hard skills) en je primaire taak uitvoeren combineren met ondernemend zijn, en tegelijkertijd om kunnen gaan met onzekerheid en samenwerken (soft skills). Deze tegenstrijdigheden vragen om meesterschap in het verenigen van het onverenigbare.

Tussen mijn 12 en 22e bevond ik me in een omgeving waarin ik begeleid werd door de beste Nederlandse coaches bij mijn groei en ontwikkeling. Eerst met bondscoaches voor de tienkamp1), daarna door docenten (vaak ook bondscoaches) op het CIOS2).

De tienkamp en topsport zitten vol met tegenstrijdigheden die moeilijk te combineren zijn; sprinten en duurloop, kracht en snelheid, verlies en winst, pijn en plezier, eenzaamheid en teamspirit. Als zeven keer in de week trainen niet meer voldoende is, ligt vooruitgang boeken op plekken waar je het niet direct zou verwachten.

Vanaf het moment dat ik ging werken, verbaasde het me dat dingen die voor mij zelfsprekend waren niet worden toegepast in het bedrijfsleven. Met die observatie in mijn achterhoofd heb ik me de afgelopen 10 jaar verdiept in ‘presteren in een zakelijke omgeving’. Ik ben een zoektocht begonnen naar de vertaling van de principes uit de sport naar de werkvloer.

Het heeft me ervan overtuigd dat er veel antwoorden klaarliggen die bruikbaar zijn om de uitdagingen in het bedrijfsleven van de 21e eeuw aan te gaan. En dat het leren van deze nieuwe vaardigheden nog leuk is ook. Het gaat dan over durven dromen, de weg van de geleidelijkheid en nieuw gedrag aanleren.

Mijn ervaringen, kennis en ideeën uit deze twee werelden wil ik delen met iedereen die meer wil leren over leidinggeven aan groei. Het gaat dan over het leggen van nieuwe verbindingen op verschillende vlakken: bij jezelf, met je team en vooral met nieuwe klanten.

Topsport is niet moeilijk als je weet wat je moet doen. De principes zijn voor iedereen toegankelijk. Word meester in het onverenigbare verenigen: hard - zacht, dromen - realiteit, winnen - verliezen, samen - alleen. Ontwikkel je persoonlijke leiderschapsvaardigden en neem verantwoordelijkheid voor je eigen koers.

Biografie Martin Blokker

Ex tienkamper1), hockey coach, internationaal marketeer en teamcoach.

Met de heart, mind en soul van een sportman. Spelenderwijs heb ik geleerd wat topsport is. Dat winnen en verliezen dicht bij elkaar liggen. Dat niemand, maar dan ook niemand voor mij kan trainen. Vaak stond ik voor de keuze: stoppen of doorgaan.

Ik was 19 en sprong over 2.02 meter. Vijftien centimeter over mijn eigen lichaamslengte. In een tiende van een seconde zweefde ik over de lat. Mijn droom werd werkelijkheid: Nederlands junioren kampioen.

Ik vond de ruimte om te geloven dat het echt mogelijk was. Schudde mijn eigen beperkende gedachtes van me af, liet los en sprong naar het succes. Dat is precies waar ik anderen voor uitnodig. Hun eigen ruimte vinden, deze zo goed mogelijk te benutten. Dromen, durven en gaan voor succes. Ik lever daar vanuit mijn achtergrond een bijdrage aan. Deskundig, bevlogen en toegewijd. Met hart en ziel.

Via opleidingen, zelfstudie en persoonlijke coaching op het gebied van systemisch werken, verandermanangement, groepsdynamica, coaching en gesprekstechnieken heb ik geleerd mijn eigen ervaring over te brengen op mensen die boven zichzelf willen uitstijgen.

De medewerkers van organisaties zoals Pon Automative, GGN, D/Dock en Mansystems hebben mijn aanpak ervaren.

1) Tienkamp: een atletiek wedstrijd met tien onderdelen verdeeld over twee dagen. 100m, verspringen, kogelstoten, hoogspringen en 400m op de eerste dag. Gevolgd door 110m horden, discuswerpen, polsstokhoogspringen, speerwerpen en 1500m op de tweede dag (zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Tienkamp).

2) CIOS: Centraal Instituut voor de Opleiding van Sportleiders

 

 

 

 

Martin Blokker
Martin Blokker

Categorieën


Inzetbaarheid

  • Lezingen

  • Advies

  • (team-) Coaching


Talen

  • Nederlands

  • Engels