DEEP-sprekers

DEEP-sprekers
Ik heb een vraag
Ik heb een vraag

Peter van Lier

Biografie  |   Boeken  |   Videos

- Werkervaring en achtergrond aikido

Peter van Lier (1966) begint in het bedrijfsleven met werken op zijn 19de jaar in de functie van Postkamer medeweker. Na meer dan 25 jaar werkt hij in de functie van Programmamanager. In alle lagen van organisaties heeft hij wel gewerkt vanuit diverse functies.  In 2001 komt Peter voor het eerst in aanraking met de krijgskunst aikido. Op 9 juli 2006 ontvangt hij zijn diploma Instructeur Aikikai Aikido. In 2007 ontstaat de kans om een dojo in Woerden op te starten; waarmee het mogelijk wordt om zijn passie voor het Aikido met andere mensen regelmatig te delen. Binnen zeven jaar tijd groeit zijn dojo uit tot een van de grootste aikido verenigingen binnen Nederland.

In 2009 richt hij Aikido in Company op om ook het aikido gedachtengoed over te dragen aan het bedrijfsleven. Na zijn opleiding bij het Jungiaans Instituut te Nijmegen tot C.A.D.T. consultant, werd voor hem de relatie met het innerlijk, de beleving, het onbewuste, de zoektocht naar balans, steeds duidelijker. De kracht van de bewegingsfilosofie in het aikido komt voor hem centraal te staan. De weg van harmonie (de letterlijke betekenis van aikido) is voor hem een op een te koppelen aan het individuatieproces van C.G. Jung. In 2010 kiest Peter om zich fulltime met zijn passie bezig te gaan houden en ontwikkelt diverse trainingen en workshops met aikido.

In 2011 slaagt hij voor zijn Rijkserkende diploma Leraar Martial Arts en in 2012 wordt hij officieel lid van het Gilde team van de Dutch Aikikai Foundation. In de loop van 2013 wordt Peter uitgenodigd om lid te worden van de Stichting Bedrijfsaikido Nederland. De gildeleden zijn aikidoka’s welke beroepsmatig aikido inzetten als full-professional trainer, coach of instructeur. De stichting is opgericht onder leiding van Aikido Nederland in samenwerking met Sport & Zaken van NOC/NSF.

- Mijn spirituele pad (aikido)

Hoe kan een vechtkunst de naam ‘de weg van harmonie’ dragen? Wat is dat voor paradoxale krijgskunst? Het antwoord op die vraag heeft mij heel lang beziggehouden en uiteindelijk op het pad van budo geplaatst. Eigenlijk direct al snel na het starten met aikido begon ik mij werkelijk leeg en vrij te voelen. Ook gedurende minder leuke momenten in mijn leven of tijdens enorme drukke periodes op het werk. Dat was voor mij een nieuwe ervaring. Aikido gaf me een soort nulpunt in de week. Gaandeweg werd ik evenwichtiger en ging langzaam op een totaal andere manier in het leven staan. Daarmee realiseerde ik me dat de fysieke martiale training onlosmakelijk verbonden is met de mentale ontwikkeling. De eerste vier jaren tot mijn zwarte band (eerste dan) heeft een enorm positief effect gehad op mijn lichaamstaal en uitstraling.

In de jaren daarna heb ik de behoefte om alles te willen controleren leren loslaten. Als dat lukt, word je niet meer in beslag genomen door de actie en heb gek genoeg geen controle nodig. Een bijzonder inzicht. Het leren voegen naar voortdurend wisselende omstandigheden gaf mij het heerlijke gevoel van autonomie en flexibiliteit op weg naar mijn tweede dan. Ruim vier jaar later was ik rijp voor mijn derde dan examen. Wauw, wat een power passage. Toen ik jaren geleden bij voor het eerst een boken (zwaard) in mijn handen kreeg, voelde ik een enorme krachtige energiestroom door mij heengaan vanuit de onderkant van mijn lichaam. Een onvergetelijk moment; een prachtig cadeau.

De weg naar mijn derde dan heb ik hard getraind om dat gevoel vanuit mezelf, op een door mij gekozen moment, op te kunnen roepen. De innerlijke weg naar deze bron moet je weten, om de derde dan-passage te kunnen volbrengen. Een hele zoektocht naar de poort van die krachtbron die je alleen in jezelf kunt vinden. Het voelt voor mij alsof ik in mezelf naar een diepere energetische laag toewerk, een nieuw soort energieke wil. Het is dat vermogen dat me de kracht heeft gegeven om dat te gaan doen waar ik me goed bij voel. Sinds dat besluit, lijkt alles gek genoeg als vanzelf in elkaar te vloeien.

In 2010 heb ik bewust afscheid genomen mijn professionele carrière in het bedrijfsleven: mijn financiële status met bijbehorende zekerheden vaarwel gezegd. Ik ben mij volledig gaan wijden aan het overdragen van het prachtige gedachtengoed van deze bijzondere aikido filosofie om dit te mogen delen met anderen. Voor mij is de liefde voor aikido, de kern waar het om draait. Als je ergens van houdt, wil je het echt leren begrijpen. Vanuit deze rol als aikido docent geldt dat tijdens het lesgeven het aikido verder gaat dan het bestuderen en het begrijpen van deze prachtige krijgskunst; wat ik werkelijk wil overdragen is de geweldige positieve ervaring van de aikido bewegingsfilosofie en de universele menselijke principes die eronder liggen.

- Inspiratiebron

Peter van Lier zet zich maatschappelijk in om het nieuwe vermogen om te handelen (zonder kracht, zonder macht) over te dragen waar maar mogelijk: in de maatschappij, het onderwijs en in het bedrijfsleven. Peter neemt deel aan diverse nationale projecten en verzorgt vanuit zijn onderneming ook samen met diverse partners trainingen, coaching en workhops op maat. Peter zijn grootste passie is om nieuwe management theorieën te koppelen aan de aikido krijgskunst om zo nieuwe fysieke belevingen mee te geven aan de deelnemers van zijn trainingen en workshops. Inspiratiebronnen voor zijn workshops zijn bijvoorbeeld: Carl Jung, Peter Senge, Otto Scharmer, Joseph Jaworski, Steven Covey en Rollo May.