DEEP-sprekers

DEEP-sprekers
Ik heb een vraag
Ik heb een vraag

Roel van Wijk (Dr.)

Biografie  |   Boeken  |   Videos
Roel van Wijk (1942) stapte met 17 jaar naar de universiteit om zijn passie voor de natuur om te zetten in wetenschap. Hij verdiepte zich in de onzichtbare levenskracht die hij, als iedere reductionist, zocht in de wereld van de moleculen met behulp van de nieuwe technologieën van die tijd. Op zijn 23ste studeerde hij af in de biofysische chemie, moleculaire biologie en elektronenmicroscopie. Zijn fascinatie voor de kracht die vorm gaf aan het levende organisme, hoe dit werd gereguleerd met voedingssuikers en van zuurstof leidde in 1968 tot zijn proefschrift . Daarna richtte hij zich op de rol die zelfde factoren bij het ontstaan van tumor in mens en dier. Dat bracht hem en zijn gezin voor kortere of langere tijd bij bekende Cancer Research centra in USA, Zweden en Zwitserland.

Persoonlijke kreeg hij steeds grotere twijfels aan de juistheid van het puur reductionistisch denken in het tumoronderzoek. Hij richtte zijn onderzoek op het natuurlijke herstelvermogen van het lichaam en waarom dit door (chemische, fysische en psychosociale) stress soms niet goed functioneerde. Het bracht hem in aanraking met geneesmethoden die meer holistisch zijn en soms als alternatief worden aangeduid. Op zijn 42ste kreeg hij de gelegenheid hier volop aandacht aan te schenken als een van de oprichters en de coördinator van het eerste (binnen de universiteit erkende en door de overheid gesteunde) kennis transfer centrum om alternatieve behandelwijzen en wetenschappelijk onderzoek bij elkaar te brengen. Hij is auteur en redacteur op het gebied van de integrale geneeskunde en streeft naar een brede geneeskunde met mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek aan alternatieve richtingen.

In die tijd begon hij als biofysisch chemicus en tumorbioloog in aanraking met de mogelijke rol van licht in levensprocessen. Zijn onderzoek naar het licht in levende organismen inclusief in ons eigen lichaam, hoe het aanwezig is in voeding en wij er mee doen wanneer we voedsel ‘processen’, maar ook wat ons bewustzijn er mee kan doen, werd een steeds grotere fascinatie. Het duurde tot 1998 voordat hij besloot zich geheel op de technologie van het meten van dit biologische licht (biofotonen) te storten. Zijn bedrijf, Meluna Research, dat op wetenschappelijke kennis voortbouwde, adviseert en ondersteunt nu ondernemingen bij het vinden en realiseren van nieuwe concepten en ideeën waarin de fotonen technologie centraal staat. In 2014 publiceerde hij de eerste monografie over deze technologie met aandacht voor levensenergie en gezondheid.

Roel van Wijk publiceert veel op de verschillende bovengenoemde gebieden. Zijn visie en inzichten over innovatie onderwerpen deelt hij zeer frequent als spreker in conferenties, workshops, en ‘in-company’ seminars. Zijn stijl van presenteren is gericht op een dialoog met de deelnemers waarin hij de deelnemers (toehoorders) eerst meeneemt in ‘grote ideeën’ die worden uiteengerafeld en vervolgens weer ter plekke worden geïntegreerd. Daarbij maak je een reis langs allerlei eilanden van natuur- en levenswetenschappen, gezondheid, de groeiranden van de geneeskunde en spiritualiteit.

Hij is nog steeds actief in innovatief onderzoek naar de rol van het licht in communicatie binnen het lichaam. Hij richt zich daarbij op de structuur van levende optische vezels in het lichaam waarin licht wordt gestuurd over langere afstanden. Hij trekt daarbij parallellen met onze groeiende kennis vanuit de communicatie technologie met glasvezels die optisch zodanig zijn dat ze signalen over grote afstanden transporteren. Die technische kennis wordt ook gebruikt om nieuwe diagnostische technologie te ontwikkelen voor het opsporen van blokkades in het biologische lichtkabelnetwerk, vergelijkbaar met de optische tijddomein reflectometer die wordt gebruikt voor het lokaliseren van beschadigingen in het glasvezelkabelnetwerk.

 

 

 


 

 

Roel van Wijk (Dr.)
Roel van Wijk (Dr.)

Categorieën


Inzetbaarheid

Lezingen
Workshops

Talen

Nederlands
Engels
Duits