DEEP-sprekers

DEEP-sprekers
Ik heb een vraag
Ik heb een vraag

Sabine Wassenberg

Biografie  |   Boeken  |   Videos

Sabine Wassenberg (1981) is filosoof en ziet filosoferen als een waardevolle manier om inzichten te verkrijgen in de ambiguïteit van de werkelijkheid. Een schijnbaar simpele vraag blijkt, na enige tijd filosofisch nadenken, een directe weg naar verwondering. 

Workshops

In workshops in een bedrijf of organisatie is deze tool van het samen filosoferen bindend en fascinerend. Ook vragen gerelateerd aan het werk (Wat is jouw verantwoordelijkheid? Ben je dezelfde persoon op werk als thuis?) en ethische vraagstukken brengen deelnemers tot inzichten over de wereld die niet zo zwart-wit is als we soms denken, de taal waarmee we zo vanzelfsprekend langs elkaar heen communiceren, de kunst van het het vragen stellen en van het luisteren.

Trainingen

Bij WonderWhy richt Sabine zich op filosoferen met kinderen en op het leren filosoferen (met kinderen of volwassenen). Deze vaardigheid omhelst een Socratische houding, die voor iedereen interessant is om in getraind te worden: een houding van niet-weten en niet-oordelen. Een open en onderzoekende gesprekspartner/leider en écht luisteren is het resultaat.

Lezingen/columns/opiniestukken

Op gemoedelijke en toegankelijke toon (lees recensie van Susan Smit op Happinez.nl) en prettig skeptisch, nergens uit de bocht vliegend (5 sterren recensie in Trouw 'voorbeeldig boek'), schrijft Sabine makkelijk. Zelfs abstracte of wetenschappelijke onderwerpen weet ze dicht bij de lezer/luisteraar te brengen. 

Haar filosofische blik kan ze overal op doen schijnen en haar doel hierbij is wederom om de verwondering in de mensen wakker te maken.

Retraites op Ibiza

Ongeveer de helft van het jaar op Ibiza doorbrengend, organiseert zij daar met haar vriend, ademcoach Tom van Huijstee, en andere vrienden, nu een aantal jaren retraites. Voor verwondering, verstilling, verlichting, ontspanning, heling en om te genieten.

ACHTERGROND

Boek Mijn ego en ik

Na haar studie filosofie aan de Universiteit van Amsterdam en eindeloze zoektochten op de snijvlakken tussen filosofie, religie, psychologie, neurologie en spiritualiteit, schreef Sabine Wassenberg het boek Mijn ego en ik, in januari 2015, AW Bruna (LeV). Hierin beschrijft zij haar zoektocht naar het 'ik' en dit voert haar vanzelf langs de thema's bewustzijn, het ego, verlichting, mystieke ervaringen en de leegte. In India, Amerika en Nederland interviewt ze wetenschappers die meditatie onderzoeken: Hank Vyner, James Austin en Henk Barendregt.

Naast de heren in haar boek, is Sabine geïnspireerd door ontmoetingen met Antonio Damasio, Byron Katie, Tijn Touber, Douglas Hofstadter en in feite ieder mens met zijn of haar problemen en visies.

Filosoferen met Kinderen

Met het bedrijf WonderWhy, samen met collega Maaike Merckens, past zij de kunst van het filosoferen toe met kinderen. Ontdaan van alle academische ingewikkelde bewoordingen, filosoferen de kinderen zélf, begeleid door Sabine als gespreksleider. Om deze kunst door te geven ontstond Ik zag twee beren filosoferen, 2014, Uitgeverij Levendig.

Persoonlijke ontwikkeling

Sabine is ook gericht op het therapeutische effect van filosofie. Zelfreflectie en analyse kan voor veel verlichting zorgen op persoonlijk vlak. Daarbij kent zij door scholing bij het RINO de techniek van de niet-diagnostiserende narratieve therapie, die aansluit bij haar scholing als filosofisch consulent bij de VFP. Aangevuld met de tegenwoordig extreem populaire EMDR-therapie, voornamelijk gericht op trauma's, biedt Sabine één op één consulten. In de verzameling overtuigingen in de geest sleutelen totdat een werkbaar wereldbeeld is geïnstalleerd, is het doel van alle psychotherapie. Sabine ziet ook dat het lichaam onmiskenbaar verbonden is met de geest en de adem en lichaamsbewustzijn samen een sleutel zijn tot lichamelijke én geestelijke ontspanning.

Zangeres

Sinds haar 18e zong Sabine jarenlang in het muziekrestaurant Pasta e Basta en op uitnodiging op speciale gelegenheden en events. Samen met contrabassist/gitarist Thomas Kwakernaat heeft ze tegenwoordig een duo met een gevarieerd, zachtaardig repetoire. Hun demo is te luisteren hier op Soundcloud.

Sabine Wassenberg
Sabine Wassenberg

Categorieën


Inzetbaarheid

Lezingen

Workshops 

Trainingen

Columns / Opiniestukken

Filosofisch consult

EMDR therapie


Talen

Nederlands

Engels