DEEP-sprekers

DEEP-sprekers
Ik heb een vraag
Ik heb een vraag

Weblog

“Eetpatroon sporter vraagt om voedingssupplementen”

14-05-2015
“Eetpatroon sporter vraagt om voedingssupplementen”

Natuurgeneeskundig therapeut en voedingsexpert Wouter de Jong:

"Eetpatroon sporter vraagt om voedingssupplementen”

Sporters en topsporters ontwikkelen een ander eetpatroon dan niet-sporters. Voedingssupplementen kunnen helpen om gezond te blijven en betere sportprestaties te leveren. Maar ook denksporters en niet-sporters kunnen baat hebben bij supplementen.

Dat stelt Wouter de Jong, natuurgeneeskundig therapeut, publicist, docent en gastspreker op het gebied van voedingsleer. In zijn praktijk heeft hij mensen met voedingsadviezen begeleid. “Het lichaam is in wezen een machine die je moet geven wat nodig is. Als je intensief gaat sporten ontwikkel je een ander eetpatroon. Een duursporter zal meer witte rijst en witte pasta’s gaan eten vanwege zijn grotere energiebehoefte. Dan zijn extra vitaminen en mineralen nodig om dat te verwerken. Een krachtsporter eet eiwit- en calorierijk voedsel en minder groente en fruit. Ook dan ontstaan tekorten die met supplementen prima op te vangen zijn”, legt Wouter de Jong uit.

Energieproblemen

In zijn praktijk heeft Wouter meer dan 1.300 patiënten met voedingsadviezen ondersteund. “Heel veel mensen hebben vandaag de dag energieproblemen. Ze zijn doodmoe, vaak al bij het opstaan. Dat komt door stress, maar ook door slechte voeding. We weten allemaal dat het eten van twee stuks fruit en twee ons groente per dag goed voor ons is. Maar slechts een paar procent van de mensen doet dit ook echt. Het is nog beter om biologisch geteelde groenten en fruit te eten. Het beste is als het onbespoten van een eigen volkstuin afkomstig is. Eet je te weinig groenten en fruit, dan kunnen tekorten ontstaan die vroeg of laat aangevuld moeten worden. Voedingssupplementen kunnen dan uitkomst bieden.”

Dosering

De topsporters die Wouter de Jong met voedingsadviezen ondersteunt zijn onder anderen marathonloper Sébastièn Schletterer en fitnessmodel Priscilla Haime. “Voedingssupplementen zijn in basis voor iedere sporter een belangrijke aanvulling. De machine van een topsporter is echter groter en sterker en heeft dus ook meer brandstof nodig, ofwel een hogere dosis. Als therapeut kan ik topsporters heel specifieke supplementen adviseren. Maar voor de algehele gezondheid van een sporter is een hoog gedoseerde multivitamine en een goede dosering vitamine C heel belangrijk.”

NZVT-logo

De voedingsexpert adviseert sporters bij aanschaf te letten op het NZVT-logo (Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport) op de verpakking van een voedingssupplement. “Dat garandeert dat de grondstoffen dopingvrij zijn. Je kunt ze als sporter dus veilig gebruiken. De normale kwaliteitscontrole op voedingssupplementen is voor topsporters niet voldoende omdat zij aan zeer strenge dopingnormen moeten voldoen. De branchevereniging NPN (Natuur- en gezondheids Producten Nederland) heeft daarom in samenwerking met NOC*NSF, de Dopingautoriteit en RIKILT (Rijks- en Kwaliteitsinstituut voor Land- en Tuinbouwproducten) besloten een pakket aan extra maatregelen samen te stellen. Als sporter wil je een goede en betrouwbare keuze kunnen maken. Het NZVT-logo helpt daarbij. Maar wil je een optimaal gebruik van voedingssupplementen? Laat je dan altijd deskundig adviseren zodat het aansluit op je doel.”

 
Reacties:


Geef je reactie: