DEEP-sprekers

DEEP-sprekers
Ik heb een vraag
Ik heb een vraag

Weblog

Heb jij een leven zonder kinderen?

18-06-2015
Heb jij een leven zonder kinderen?

Heb jij een leven zonder kinderen?

Jouw creatiedrang vraagt erom gehoord te worden

Ik heb bewust geen kinderen. Er is een aantal fasen in mijn leven geweest dat ik graag kinderen wilde. Als jong meisje, droomde ik over acht kinderen. Weer later, toen ik getrouwd was, begon ik te twijfelen en was er iets dat me niet over de streep kon halen. Ik scheidde uiteindelijk en op mijn 38ste was daar weer die vraag bij de start van een nieuwe relatie.

En zo zijn er nog enkele momenten geweest waarin ik graag kinderen wilde, maar de situatie er niet naar was, of het simpelweg niet gebeurde. Uiteindelijk besloot ik dat het goed was en verdween mijn kinderwens. Tijdens deze zoektocht die veel vrouwen met mij hebben, had ik een belangrijk inzicht.

De acht symbolische kinderen

In alle verlangens van wel of geen kinderen willen krijgen, voelde ik een drang in mijzelf om iets op de wereld te zetten. Ik ontdekte dat deze creatiekracht niet gebonden is aan het krijgen van kinderen. Iets in mij voelt de urgentie namelijk om steeds weer opnieuw te creëren. Elke dag weer. Om iets belangrijks te doen of te maken. Bij mij staan de acht (tegelijk is 8 het getal van oneindigheid) kinderen symbool voor belangrijke bijdragen aan de wereld. Daarvoor ga ik door het vuur, zoals een moeder voor haar kinderen door het vuur zou gaan. Voor mij kan dat in de vorm zijn van het boek dat ik schrijf, de organisaties die ik vooruit help, de vrouwen die ik begeleid bij hun pionierend leiderschap, de lezingen die ik geef, het bedrijf dat ik gestart ben of de boeken die ik nog ga schrijven.

Het moet NU gebeuren!

Er zit een ongekende kracht in ons als vrouw die ervoor zorgt dat we leven kunnen geven. Dat hoeft dus niet een fysiek kind te zijn, maar het kan dus ook iets zijn dat als een kind voor je voelt. Iets waar je veel tijd aan besteed en waar je creativiteit ongekend in is. Het is een biologische, ongeremde impuls die we als vrouw ontmoeten. Dat begint al bij het ervaren van seksualiteit, waarin je kunt voelen dat, door de opwinding, je de urgentie voelt van “het moet nu gebeuren”. “Je wilt NU met iemand vrijen”. Dat is de meest basale vorm van hoe je die urgentie en levenskracht kunt ervaren.

Oerimpuls

Vaak word je niet als een echte vrouw gezien wanneer je geen kinderen hebt. Het is echt ongelofelijk hoe vaak daar opmerkingen over gemaakt worden. Er zijn verwachtingen waar je dan niet aan voldoet, volgens de heersende norm. Voor veel vrouwen is dat enorm pijnlijk. Juist daarom vind ik het belangrijk dat je weet, als jij ook een vrouw bent zonder kinderen, dat je ziet dat de fundamentele vorm uit één en dezelfde bron komt: die oerimpuls die in elke vrouw hetzelfde is. We zijn nu in de gelukkige omstandigheden dat we meer keuzes hebben ons leven vorm te geven. Dat is een groot voorrecht in ons land waar we elke dag weer dankbaar voor kunnen zijn.

Wat zet jij op deze wereld?

Vrouwen mét of vrouwen zonder kinderen, het maakt niet uit wat daarin voor jou wel of niet aan de orde is. Er is niets goed, er is niets fout. Zie deze oerimpuls, deze creatiedrang als iets wat elke vrouw vroeg of laat herkent in haar leven. Onze levensomstandigheden bepalen wat je ermee doet en welke invulling je eraan geeft. Door zo te kijken, geef je jezelf een groot cadeau. Kinderen krijgen is niet iets dat je plant. Het is nog steeds een prachtig wonder als een vrouw een kind op de wereld zet en het allemaal lukt. Zo vernuftig zit onze natuur in elkaar. Uiteindelijk hebben we allemaal een diep verlangen een vervullend leven te leiden en jouw creatiedrang vraagt er om gehoord te worden. De wereld om ons heen verandert in een razend tempo en vraagt van veel vrouwen gehoor te geven aan die oerimpuls. Wat is er nodig in onze wereld? Wat zet jij graag op deze wereld? Heb je er al eens eerder zo naar gekeken?

 
Reacties:


Geef je reactie: