DEEP-sprekers

DEEP-sprekers
Ik heb een vraag
Ik heb een vraag

Weblog

Leer vrij, krachtig en inspirerend leiden

05-05-2016
Leer vrij, krachtig en inspirerend leiden
Als leider heb je ongetwijfeld weleens met weerstand te maken. Medewerkers, collega’s of mensen ‘boven’ je die de hakken in het zand zetten en maar niet tot het zetten van de juiste stappen komen. Dat zorgt voor energieverlies en natuurlijk ook voor tegenvallende resultaten. 
 
Veel managers die ik hierover spreek, worden er moe en geïrriteerd van of slaan aan het piekeren. Hoe het zit met hun eigen aandeel in het ontstaan en in stand blijven van weerstand zijn ze zich meestal niet of nauwelijks bewust. Als ze er in een van mijn programma’s achterkomen hoe je daar grip op kunt krijgen, gaat er een wereld voor ze open. 
 
Emotionele intelligentie zorgt ervoor dat je jezelf en je relaties met anderen effectief kunt managen. Vanuit zelfkennis, empathisch vermogen en regie. Dat is essentieel om doeltreffend om te kunnen gaan weerstand.
 
Inzoomend op zelfkennis: zonder dat heb je een beperkt inlevingsvermogen, én beperkte mogelijkheden om je eigen gedrag te regisseren of invloed uit te oefenen op dat van anderen. Zelfkennis is de eerste pijler van een goed ontwikkeld EQ.
 
Dat houdt onder andere in dat je weet en herkent wat jou triggert (je achilleshiel), wat je voelt en ongeveer waarom. Het is aangetoond dat je gedrag niet zo zeer gestuurd wordt door je o zo redelijke verstand, maar grotendeels door (onbewuste) emoties. Ontwikkel bewustwording: daarmee vergroot je je vermogen om weloverwogen te handelen. Om anderen te inspireren tot betere prestaties. Dit maakt het verschil tussen een goed en een groot leider. 
 
Vaak merk ik dat drukbezette leiders hun emoties geen aandacht (willen) geven. Op de korte termijn lijkt dat reuze efficiënt: wat je niet wilt zien is er niet en dan heb je er ook geen last van. Op de lange termijn beperkt het je, want de emotie is natuurlijk toch aanwezig of keert terug, en is onbewust sturend voor je gedrag.
 
Als jij je eigen emotie leert kennen en er respectvol en op gepaste wijze mee leert omgaan, kan je gaan kiezen. Kiezen wat te doen en te laten, kiezen om impact te hebben. Om eerst diep te ademen en belemmeringen los te laten. Om te sporten in plaats van nog harder te werken. Om vanuit vertrouwen te reageren in plaats van een botte opmerking te maken. Om verantwoordelijkheden van anderen fijn op hun bord te laten liggen. Om te stoppen met 'redden' en te starten met helpen. Om zaken onder ogen te zien in plaats van te vluchten in eten of drinken. Wie zelfkennis op gevoelsniveau schuwt, blijft in zekere mate speelbal van onbewuste reacties die effectief leiderschap in de weg staan.
 
Wil jij je leiderschap versterken en ontdekken hoe je anderen kunt inspireren in plaats van aan ze te trekken? Ga dan aan de slag in het 5-maanden programma Inspireer tot topprestaties - leer vrij en krachtig leiden, speciaal voor managers. Meld je hier aan voor een gratis en geheel vrijblijvend oriënterend/intakegesprek of voor meer informatie.
 Reacties:


Geef je reactie: