DEEP-sprekers

DEEP-sprekers
Ik heb een vraag
Ik heb een vraag

Weblog

Loslaten van controle zorgt voor de juiste flow

19-07-2015
Loslaten van controle zorgt voor de juiste flow

Merk je weleens dat dingen niet helemaal lopen zoals jij voor ogen hebt? En dat je dan de behoefte voelt om steeds meer te controleren maar met een averechts effect? Weet je niet hoe je dan wel het gewenste resultaat kunt bereiken?

Controle; ik denk dat we het allemaal willen en daar onbewust een groot deel van de dag mee bezig zijn. Bottom line willen we bijna allemaal dat dingen op onze manier gaan. En als we niet krijgen wat we willen zijn we sluw en slim genoeg overlevingsstrategieën in te zetten om wel te krijgen wat we willen.

Overlevingsstrategieën zijn gedragingen als: ongeduldig worden, drammerig worden, pleasen, negeren, intimideren, aanvallen, slachtofferen, macht tonen, te lief en aardig doen, controle-freak gedrag tonen.

Het zijn strategieën die niet effectief zijn maar ons wel iets opleveren waardoor we het in stand houden. Het levert iets op wat ons ego behaagt. Het is iets waarmee wij onszelf voor de gek houden. Vaak gaat het over macht, aandacht of gelijk krijgen.
 
We willen controle omdat we denken dat daarmee het resultaat beter wordt. We hebben dan het gevoel dat we  het resultaat in handen hebben. Niets is echter minder waar. Je bereikt eerder het tegenovergestelde. Je creëert precies wat je niet wilt creëren.

Een voorbeeld
Cynthia is manager bij een grote organisatie in levensmiddelen. Ze heeft mensen in haar team die naar haar idee te veel kletspraatjes houden, te vaak een sigaretje buiten roken en daardoor hun resultaten niet op tijd behalen. Ze heeft de neiging via machtsvertoon de mensen aan het werk te krijgen. Ze houdt goed in de gaten wat iedereen uitspookt en checkt vaak de voortgang van projecten. Tot grote ergernis van de betreffende medewerkers; ze voelen geen vertrouwen, gooien de kont tegen de krib en blijven expres langer buiten om een sigaretje te roken.
 
Cynthia bereikt dus precies het tegenovergestelde van wat ze wil. Ze denkt dat door het inzetten van macht dingen gaan zoals ze wil dat ze gaan. Haar mensen gaan echter juist minder doen. Haar overlevingsstrategie, macht tonen, werkt dus niet.
 
Maar wat is dan wel effectief? Door in eerste instantie in te zien dat je geen invloed hebt op het eindresultaat van een project van een ander. En je bewust worden dat het inzetten van overlevingsstrategieën om te krijgen wat je wilt, niet tot meer zekerheid leidt.

Je hebt alleen maar 100% invloed op je eigen gedrag. En 0% invloed op het eindresultaat van de ander. Duwen en trekken vergroot niet de kans op een beter eindresultaat! Het verkleint juist de kans.
 
Tenzij je effectief gaat beïnvloeden. Dan is de kans op een beter eindresultaat enorm. We kunnen namelijk veel meer beïnvloeden dan we vaak denken. Dit vergt echter een andere mindset en de bewustwording dat jijzelf eerst moet veranderen. Verandering begint niet bij die ander maar bij jezelf.
 
Cynthia zal eerst moeten begrijpen waarom ze haar overlevingsstrategie ‘gebruiken van macht’ inzet om te krijgen wat ze wil. Dit doet ze omdat ze een angst niet wil voelen. Haar angst is de gedachte dat loslaten geassocieerd wordt met zwakte en falen. Ze heeft loslaten negatief gelabeld.
 
Toen ze dit ontdekte ging ze anders naar loslaten kijken. Ze begreep dat loslaten niet betekent dat het je niet meer interesseert. Ze ontdekte dat de keuze om los te laten in veel gevallen juist heel effectief is. Waarom? Omdat ze toch geen echte invloed heeft op de ander.

Cynthia voelde dat loslaten haar nieuwe zienswijze in het leven ‘moest’ worden. Loslaten geeft namelijk rust. En precies deze innerlijke rust is nodig om met een open mind naar situaties te kijken. Cynthia durfde in een gesprek met haar medewerkers te vertellen wat haar dwars zat.

Ze legde uit wat het gedrag van haar medewerkers met haar deed (dat het irritatie opriep). En dat ze de behoefte heeft dat mensen verantwoordelijkheid nemen om hun resultaten te behalen. Dit gesprek betekende een grote omslag in de verhouding tussen haar en haar medewerkers. Eindelijk begrepen haar mensen haar controledwang. Het open gesprek resulteerde in begrip én in ander gedrag bij haar team dat nu op tijd resultaten behaalt.

Het stappenplan naar minder controleren:

Stap 1: Ontdek in welke overlevingsstrategie jij soms schiet om te krijgen wat je wilt als dingen niet gaan zoals jij wilt dat ze gaan.
 
Stap 2: Onderzoek welke angst onder deze strategie ligt door jezelf af te vragen wat je niet wilt voelen.
 
Stap 3: Accepteer vervolgens deze angst en maak contact met iets wat je liever wilt geloven over jezelf. Zoek je nieuwe perspectief. En bedenk welke proactieve acties horen bij dit perspectief.


 

Vind je dit artikel interessant? Download dan mijn gratis eBook '7 geheimen van ontspannen en effectief leidinggeven' via mijn site http://www.burokracht.nl

 

 

 
Reacties:


Geef je reactie: