DEEP-sprekers

DEEP-sprekers
Ik heb een vraag
Ik heb een vraag

Weblog

Ontwikkel je vertrouwen, laat je niet leiden door angst

09-05-2015
Ontwikkel je vertrouwen, laat je niet leiden door angst

Handelen vanuit vertrouwen, in plaats van angst, kan je leiden naar een betere versie van jezelf. Vertrouwen is een kwestie van bewust durven kiezen, en ervoor willen gaan. Door een positieve blik groeit je vertrouwen.

Vertrouwen is een woord dat bij iedereen verschillende associaties oproept, vooral in deze tijd. Zekerheid krijg je bijna nergens meer. Of het nu je baan, studie, kinderwens, wereldreis of je relatie betreft. En het één hangt vaak ook nog eens samen met het ander. Hoe houd je als mens dan je rug recht, het hoofd boven water en de moed erin? Juist ja, door gewoon vertrouwen te houden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, althans dat lijkt in de eerste instantie zo. Omdat wij er soms niet bij stilstaan dat vertrouwen hebben een kwestie is van bewust kiezen, durven kiezen, en ervoor willen gaan. Het is afhankelijk van welke bril jij op zet, hoe jij de dingen ervaart. Of je kijkt naar een glas dat halfvol is of halfleeg. Voor welk glas kies jij?

Vertrouwen kiezen boven angst

Als je kiest voor vertrouwen in plaats van angst, betekent dat ook dat je tegelijkertijd soms bewust kiest om bepaalde situaties en/of personen los te laten. Je laat het oude vertrouwde achter je en gaat vertrouwen op dat wat zich kan ontwikkelen. Luister naar die stem diep van binnen, waarvan lang niet iedereen weet hoe kostbaar die is. Dit vereist lef. Door los te laten en door te vertrouwen op een mooier en beter leven, kun je steeds weer allerlei mogelijkheden zien en benutten. Actief en bewust in het leven staan en de dingen nastreven die bij je passen, waar je in gelooft, waar jij je goed bij voelt. Daarnaast is vertrouwen de overtuiging hebben dat alles binnen handbereik is.

Angst slaat je lam

Als je weet dat wat je aandacht geeft groeit, waar kies jij dan voor? Negativiteit of positiviteit? Het is een kwestie van jouw mindset. Waarschijnlijk voelt het nog helemaal niet ‘natuurlijk’ als je er bewust voor kiest om op een positieve manier naar dingen en mensen te kijken waar je in eerste instantie niet ‘happy’ van wordt. Rationeel zal dat een stuk beter lukken. Je besluit om vanaf nu te kiezen voor een andere, positievere kijk op jouw levenservaringen. Want dat is het, bewust kiezen voor vertrouwen boven angst. En als je je realiseert dat angst negativiteit aantrekt als een sterke magneet, dan weet je dat  angst je uiteindelijk lamslaat en je de put intrekt. De keuze is dan ‘snel’ gemaakt.

handelen vanuit vertrouwen

Weten, erop vertrouwen, dat alles er in principe al is en dat je enkel datgene moet doen, die stappen moet durven nemen, om datgene dat je voor ogen hebt ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Stap voor stap, val na val. En het woord zegt het al. Daad! Voor niets gaat de zon op, voor al het andere zal je iets moeten doen. Stap in ieder geval uit je comfortzone! Als je op dat zogenaamde ‘vertrouwde’ plekje blijft zitten dan gebeurt er niets, zal er geen beweging plaatsvinden. En zonder beweging komt er geen vooruitgang in je leven, geen persoonlijke groei; oftewel stilstand. Zowel op mentaal, fysiek, emotioneel als ook op spiritueel gebied zal je bij tijd en wijlen uitgedaagd worden in je leven. Dat vraagt naast daadkracht om geloof hebben in jezelf, houden van jezelf en het vertrouwen hebben dat elk pad, hoe zwaar je ook op de proef wordt gesteld, jouw pad is. En dat dit pad jou uiteindelijk zal leiden naar jouw zielendoel, en een hoger niveau van geluk.

Het roer omgooien

Sommige mensen gaan recht op hun doel af, anderen bereiken hun doel door allerlei omwegen te bewandelen. Het leven kan soms zelfs op een achtbaan lijken, waaruit ontsnappen onmogelijk lijkt. Als je dan inziet dat het geen optie is om in die rollercoaster blijven zitten, kun je er maar beter voor kiezen om eruit te stappen. Het is dan nodig om out-of-the-box te denken en er bewust voor te kiezen om je leven 180 graden te draaien. Juist die mensen die zo diep zitten dat ze denken dat ze niets meer te verliezen hebben, gooien vaak het roer op een dusdanige wijze om dat ze hun zielendoel, hun missie ontdekken en ontwikkelen.

Vertrouwen in het leven

Vertrouwen is van groot belang als het gaat om het tij voor jezelf, te keren. Dat is misschien eng, maar is het geen enger idee dat je je leven niet ten volste hebt benut? Dat je jouw potentieel niet hebt aangewend om te zijn wie je bent, of had kunnen zijn? Voor zowel jezelf als voor anderen? Slaap er maar eens een nachtje over, maak dan de balans van je leven op en maak vervolgens een bewuste keuze. Niet kiezen is trouwens ook een keuze. De keuze is aan jou! Leven uit angst of vertrouwen? Ik weet het wel! Ik hoop jij ook.

 
Reacties:


Geef je reactie: